Sign İstanbul 2012 Sonuç Raporu
6 – 09 Aralık 2012 tarihlerinde 14. kez Endüstriyel Reklam sektörünü bir araya getiren SIGN İstanbul, bir önceki yıla göre doğrudan katılımcı sayısını % 18 arttırarak, 30 ülkeden 400’ü aşkın firmanın katılımıyla Salon 6 – 7 – 8 ve 9’da düzenledi.
Bir önceki yıla oranla ziyaretçi sayısını da artıran SIGN İstanbul, son 14 yılın ziyaret rekorunu kırdı. 2012 yılında 2.956’sı yabancı olmak üzere toplam21.579 profesyonel fuarımıza ziyaret gerçekleştirdi. Bu rakamların sektörümüz açısından ne anlama geldiğini işletme bazında ziyaretçi analizi ile daha iyi değerlendirebiliriz. Yurtiçinde bu sektörde faaliyet yürüten 15.000 civarında işletmenin varlığını dikkate alırsak; bunların 11.496’sı, yani %76’sı fuarı ziyaret etmiştir. Bu oran hiçbir ihtisas fuarına kolaylıkla nasip olmayacak, çok yüksek bir orandır. Özellikle hafta sonunda fuar koridorlarında, m2 bazında nihai tüketici fuarlarına benzer bir ziyaretçi yoğunluğuna ulaşılmıştır.
Profesyonel ziyaretçinin faaliyet alanlarına göre dağılımına bakıldığında, özellikle Dijital baskı Merkezleri ve Reklam Ajanslarındaki artış sektörün ilerleyişinin de bir göstergesi. Yaptığımız ziyaretçi anketleri, özellikle yurt dışı ziyaretçilerimizin, SIGN İstanbul’dan sonra Avrupa’da başka bir fuara gitmeye gerek duymadıklarını ortaya koydu.
Endüstriyel Reklam alanında dünyanın sayılı fuar organizasyonlarından birisi olarak kabul edilen SIGN İstanbul, Türkiye’nin kendi bölgesinin en önemli ticaret üssü olduğunu 14. SIGN İstanbul Fuarı’nda bir kez daha kanıtladı.
Bu yıl yurt dışı ziyaretçilerde Afrika ve Orta Avrupa’dan gelen ziyaretçilerin sayısındaki artış dikkat çekti. Fuarı 4 gün boyunca 61 ülkeden toplam 21.579kişi takip etti. 2012’ de yurt dışı ziyaretçinin neredeyse yarısının BDT ülkeleri ve Balkanlardan geliyor olması, Avrupa’daki ticaretin Türkiye’ye doğru kaydığının da bir kanıtı oldu.
Sign İstanbul 2012’de en çok ziyaretçi gelen ilk 10 ülke; Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Azerbaycan, Almanya, Gürcistan, Libya, Irak ve Lübnan oldu. Bir önceki yıl ilk 5 içerisinde yer almayan Arnavutluk’un en çok yurt dışı ziyaretçi gelen ülke olması dikkat çekici oldu.
abancı ziyaretçideki artışın yanı sıra, Türkiye’de de Marmara Bölgesinde yer alan İstanbul dışındaki şehirlerimizden gelen ziyaretçilerimizin ağırlığı oluştururken, bölgesel dağılımda geçen yıla benzer bir dağılım yaşandı. Sign İstanbul 2012’ye en fazla ziyaretçi gelen ilk 10 şehir; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ, Antalya, Konya, Mersin ve Sakarya oldu.